ΑΠΟ ΤΟ περίφημο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, το οποίο κρατούσε καθ΄ υπόδειξή του με εντυπωσιακές λεπτομέρειες η γραμματέας του Αικατερίνη Τσακάλου, «παρήλασαν» πολλοί επώνυμοι και μη, πολιτικοί και επιχειρηματίες, ακόμη και συγγενικά τους πρόσωπα. Το «δίκτυο» επαφών τού άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens
Ηellas απλωνόταν παντού.
Μέσα σε μία οκταετία, από το 1999 ως το 2007, υπάρχουν καταγραφές στο ημερολόγιο για 620 συναντήσεις ή επαφές (τηλεφωνικές ή μέσω τρίτων)
του Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους. Τη μερίδα του λέοντος κατείχε η οικογένεια Μητσοτάκη, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν ή ήλθαν σε κάποιας μορφής επαφή με τον «Μr. Siemens» 356 φορές.
Μεταξύ αυτών ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης,
το θέμα του οποίου σχετικά με την προμήθεια τηλεφωνικού κέντρου και εξοπλισμού για το Πολιτικό Γραφείο του ετέθη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Περίοπτη θέση στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου έχουν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο κ. Μ. Λιάπης, ο
οποίος αναμένεται να απασχολήσει την έρευνα που αφορά «καυτούς» τομείς της αρμοδιότητάς του ως (πρώην) υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών επί ΝΔ, όπως ο ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε από τη Siemens- εν είδει «χορηγίας» – είναι ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Τ. Μαντέλης,
αποκάλυψη που προκάλεσε τριγμούς στο πολιτικό
σύστημα, ενώ πολλοί επιμένουν ότι ένα πρόσωπο που απασχόλησε προσφάτως την επικαιρότητα ως «παράπλευρη απώλεια» και εμφάνισε εαυτόν ως άσχετο με την όλη υπόθεση, ο επιχειρηματίας κ. Μ. Κάτσικας, θα απασχολήσει εκ νέου την επικαιρότητα, παρ΄ ότι ο ίδιος δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι ούτε καν γνωρίζει τον Μ. Χριστοφοράκο.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προνομιακός συνομιλητής

Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου είναι καταχωρισμένες 30 συναντήσεις και 60 επαφές του κ. Κυρ. Μητσοτάκη με το πρώην στέλεχος της Siemens

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταγραφεί ως ένας εκ των προνομιακότερων συνομιλητών του Μ. Χριστοφοράκου- μετά τον πατέρα του κ. Κ. Μητσοτάκη και την αδελφή του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Στο ημερολόγιο είναι καταχωρισμένες 30 συναντήσεις του και 60 επαφές με τον Χριστοφοράκο. Εν τω μεταξύ η υπόθεση της προμήθειας τηλεφωνικού κέντρου για το Πολιτικό Γραφείο του ήλθε ξανά στην επικαιρότητα μετά την κατάθεση του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας και διαδόχου για ένα διάστημα του Χριστοφοράκου στην ηγεσία της Siemens Ηellas, του κ. Ρούντολφ Φίσερ, ο οποίος, όπως προκύπτει από εσωτερικό εταιρικό έγγραφο τής 25.1.2008, είχε αρνηθεί να αναλάβει τη δαπάνη για τον εν λόγω εξοπλισμό.

Ετσι η πρόθεση του Χριστοφοράκου για «δωρεά» του τηλεφωνικού κέντρου στον βουλευτή της ΝΔ δεν ευοδώθηκε. Οπως υποστήριξε ο κ. Φίσερ στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν έφθασε το επίμαχο τιμολόγιο στα χέρια του προς προσυπογραφή και εντολή πληρωμής, εκείνος διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει σύμβαση και εφόσον δεν υπάρχει κάποια σχετική σύμβαση είπα ότι δεν πληρώνουμε γιατί εγώ δεν είμαι και υπεύθυνος για τις όποιες δωρεές μπορεί να υπάρχουν πίσω από αυτό». Οπως κατέθεσε μάλιστα, «αυτό το τιμολόγιο δεν μου λέει κάτι, δεν το εγκρίνω και με αυτή την έννοια να μην εγκρίνω, να μην προσυπογράφω και να μην πληρώνω τα τιμολόγια που είναι προϊόντα αδιαφάνειας».

Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι εξόφλησε μετά από διακανονισμό που έκανε με την εταιρεία την αγορά του εξοπλισμού. Οπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά, «ό,τι τιμολογήθηκε στο όνομά μου πληρώθηκε και για το μόνο που θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος είναι για την καθυστέρηση».

Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
Ο Ρόκος και η ομολογία-σοκ

Ο κ. Μαντέλης ήταν ο μόνος πολιτικός που απευθύνθηκε στον κ. Χριστοφοράκo σε προεκλογική περίοδο με το αίτημα να επικοινωνήσει με τους εργαζομένους της εταιρείας

Η κυνική ομολογία του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠαΣοΚ κ. Τ. Μαντέλη προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα καθώς για πρώτη φορά στα ελληνικά πολιτικά χρονικά πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε. Αν και ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει ως «προεκλογική χορηγία» το γεγονός ότι έγινε αποδέκτης δύο «μαύρων» εμβασμάτων από τη Siemens της τάξεως των 200.000 και 250.000 μάρκων μέσω λογαριασμού που διατηρούσε στην Ελβετία ο κουμπάρος του κ. Γ. Τσουγγράνης με τον κωδικό «Α. Rocos», η ομολογία του λειτούργησε ως θρυαλλίδα.

Ο δικαστικός κλοιός που σχηματίστηκε γύρω από τον πρώην υπουργό είναι ασφυκτικός καθώς του ασκήθηκε δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Ηδη ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει επιβεβαιώσει ότι υφίσταται το εν λόγω αδίκημα και δεν έχει παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανοίγματος όλων των τραπεζικών λογαριασμών του και ο έλεγχος των δηλώσεών του περί πόθεν έσχες που έχει υποβάλει από το 1990 και μετά.

Ο κ. Μαντέλης ήταν από τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν συχνά σε επαφή ο κ. Χριστοφοράκος, ενώ ήταν ο μόνος πολιτικός που απευθύνθηκε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas με το αίτημα να ανοίξουν για τον ίδιο οι πόρτες της εταιρείας σε προεκλογική περίοδο ώστε να έλθει σε επαφή και να επικοινωνήσει με τους εργαζομένους σε αυτήν.

Παρά ταύτα ο ίδιος έχει υποστηρίξει: «Καμία εύνοια.Δεν υπάρ χει έδαφος να πει κανείς ότι ο Μαντέλης έκανε κάτι για να ευνοήσει τη Siemens και ότι ο Μαντέλης κάτι έκανε για το οποίο του υποσχέθηκαν ή του έδωσαν ή του έκαναν ή του έραναν». Οσον αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με τη Siemens που υπεγράφησαν επί των ημερών του, ο κ. Μαντέλης θεωρεί ότι δεν μπορούσαν να είναι αντικείμενο τυχόν δωροδοκίας του καθώς, όπως δήλωσε ευθαρσώς στην Εξεταστική Επιτροπή, ο ίδιος ήταν αναφανδόν υπέρ τους από την πρώτη στιγμή. Μ. ΛΙΑΠΗΣ
Ο επόμενος στόχος του ΠαΣοΚ

Τα ταξίδια του κ. Λιάπη, το καλοκαίρι του 2005, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Επάνω ένα από τα ξενοδοχεία όπου είχε διαμείνει ο κ. Λιάπης στη Φραγκφούρτη το 2005, όταν παρέα με τον κ. Μ. Χριστοφοράκο είχε ταξιδέψει στη Γερμανία για την παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Confederation Cup

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Λιάπης είναι το στέλεχος της ΝΔ που στοχοποιείται από το ΠαΣοΚ στη συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιεί η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν επί της υπουργίας του τόσο στο υπουργείο Μεταφορών, κυρίως στον ΟΣΕ και στον Προαστιακό, όσο και μετά το 2007 στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως για τους ηλεκτρονικούς ξεναγούς, αλλά και τα ταξίδια του, το καλοκαίρι του 2005, παρέα με τον τότε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα κ. Μ. Χριστοφοράκο για την παρακολούθηση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Confederation Cup έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι ειδικές αναφορές που έγιναν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής στις συνολικά 35 επαφές που είχε ο κ. Λιάπης με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως κατεγράφησαν στο ημερολόγιο του τελευταίου από τη γραμματέα του κυρία Αικατερίνη Τσακάλου.

Υπό διερεύνηση εξάλλου βρίσκονται και τα οικονομικά του πρώην υπουργού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αύξησε την ακίνητη περιουσία του καθώς αγόραζε ακόμη και την περίοδο που ήταν υπουργός.

Μ. ΚΑΤΣΙΚΑΣ
Ο μυστικός σύνδεσμος

Αν και ο επιχειρηματίας κ. Μ. Κάτσικας αρνήθηκε κάθε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, τα μέλη της Εξεταστικής υποστηρίζουν ότι δεν «ξεμπέρδεψε» με την υπόθεση. «Δεν μας αιτιολόγησε πώς βρέθηκε να κατέχει έναν λογαριασμό στην Ελβετία ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με τη ροή μαύρου χρήματος της Siemens» τονίζουν

Παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κ. Μάριος Κάτσικας αρνήθηκε κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν «ξεμπέρδεψε» με την υπόθεση. «Δεν μας αιτιολόγησε πώς βρέθηκε να κατέχει έναν λογαριασμό στην Ελβετία ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με τη ροή μαύρου χρήματος της Siemens» τονίζουν, παρ΄ ότι στην περίπτωση του «cabinet man» εξέθεσε ανεπανόρθωτα το κυβερνών κόμμα που βιάστηκε να καταγγείλει σκάνδαλο.

Ο κ. Κάτσικας δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας από τότε που παρέλαβε τη φαρμακοβιομηχανία Φαράν από τον πατέρα του. Η κατάρρευση του κεντρικού κτιρίου της εταιρείας στον σεισμό του 1999 τον ενέπλεξε σε μια δικαστική περιπέτεια, από την οποία όμως έχει πλέον γλιτώσει. Ταυτόχρονα του έφερε μια μεγάλη χρηματική αποζημίωση με την οποία ανέπτυξε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και εισήλθε στον κύκλο των κοσμικών και στις παρέες των επιχειρηματιών που καταλαμβάνουν τα καλοκαίρια το λιμάνι της Μυκόνου. Οπως βεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες, συμμετέχει σταθερά στην παρέα της μπιρίμπας που έχουν συγκροτήσει δύο μεγάλοι και γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και στα πάρτι που κατά καιρούς διοργανώνουν οι εφοπλιστές κκ. Αλέκος και Ανδρέας Πετράκης (ο πρώτος είναι και κουμπάρος του), οι επιχειρηματίες κκ. Αλ. Σγουμπόπουλος, Ι. Τσουκαρίδης και Θ. Λιακουνάκος και οι κοσμηματοπώλες κκ. Κ. Καίσαρης και Σέρκος Τζανικιάν. Περιγράφεται ως ένας ευχάριστος άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική όταν δεν εμπλέκεται με επιχειρήσεις. Από αύριο όμως το ΣΔΟΕ θα ξεσκονίσει όλους τους λογαριασμούς του έπειτα από σχετικό αίτημα του κ. Σ. Βαλυράκη.

Στο μικροσκόπιο το «πόθεν έσχες» του κ. Λιάπη
Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» που υπέβαλε το 2008, ο κ. Λιάπης το 2006 απέκτησε: * Διαμέρισμα 135,72 τ.μ. στην οδό Κηφισιάς 124 έναντι τιμήματος 94.478,12 ευρώ. * Γραφείο 140 τ.μ. στην ίδια πολυκατοικία για το οποίο το συμφωνηθέν τίμημα ήταν 94.478,4 ευρώ. * Αγροτεμάχιο 5.115 τ.μ. στην περιοχή Κούνδουρα της Μυκόνου, στην οποία είχε ήδη από το 1999 και άλλο ακίνητο, έναντι ποσού 187.894,5 ευρώ. Και οι τρεις αγορές του κ. Λιάπη, για τις οποίες τα αναφερόμενα τιμήματα δεν αφορούν παρά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη δήλωση γράφεται ότι αποκτήθηκαν με δάνεια. Τα συνολικά εισοδήματά του που παρατίθενται στην τελευταία δήλωσή του είναι 92.909 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, καθώς και 62.338 ευρώ από άλλες πηγές, ενώ οι καταθέσεις του «από αποταμίευση» σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας ήταν 50.000 ευρώ.